

OKUL KURALLARI- OKULDA YAŞAM
OKULDA YAŞAM
Öğrencilerimizin akademik ve sosyal gelişimlerinin olumlu yönde sürdürülmesi için, velilerimizin, onları okul kurallarına titizlikle uyulması konusunda yönlendirmesi ve desteklemesi en önemli beklentimizdir.
Ø Okulumuzda eğitim - öğretim sabah 08.25'de başlar.
Ø Günde 8 saat olmak üzere haftada toplam 40 saat ders yapılır.
Ø Dersler, şubelere göre düzenlenmiş dersliklerde yapılır.
Ø Okulumuzun çalışma takvimi MEB‟in yarıyıl tatilleri göz önüne alınarak 4 dönem halinde planlanır , MEB tarafından yapılan tatil uygulamaları ve/veya ertelemeler okul takvimimize de yansıtılır.
Ø Okulumuzda ortak sınav uygulaması yapılır. Sınav tarihleri her dönemin başında e okul üzerinden yazılı olarak öğrencilere ve velilere duyurulur. Ayrıca okulumuzun web sayfasında ilan edilir.
Ø Okulumuzda yapılacak olan etkinlikler(kutlama ve anma, münazara, gezi-gözlem-inceleme, yarışma, tiyatro, seminer ve dinletiler) Okul Sosyal Etkinlikler Kurulunda hazırlanan yıllık çalışma planına göre yürütülür.
GENEL KURALLAR (1)
Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön şartıdır. Bu inançla gerekli kültürün yaratılmasında öğretmenlerin rehberlik ve gayreti, tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması, velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmaları beklenmektedir.
Ø Okula zamanında gelinir.
Ø Koridorlarda koşmadan yürünür, gürültü yapılmaz.
Ø Tuvaletler temiz tutulur, musluklar açık bırakılmaz.
Ø Teneffüslerde okul kampus alanının dışına çıkılmaz.
Ø Öğrencilerden öğretmen ve yöneticiler tarafından yapılan uyarıları ve yönlendirmeleri dikkate almaları, olumlu davranışları ile diğer öğrencilere örnek olmaları beklenir.
Ø Okul ve çevresi temiz tutulur, çevre korunur.
Ø Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz.[ Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür. ]
Ø Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.
Ø Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
Ø Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi sınıfına ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı'nı yüksek sesle söylemekle yükümlüdür.
Ø Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul eşyalarını korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler.
Ø Öğrenciler kütüphanede, çok amaçlı salonda, fen laboratuvarlarında, spor salonunda, müzik ve resim odasında vb. kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamlarında, bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.
Ø Öğrenciler, kantin ve yemekhanede sıraya girerler ve görgü kurallarına uyarlar.
Ø Ulaşımını servisle yapan öğrenciler servis kurallarına uyarlar.
Ø Öğrenci ders günü sonunda derslikte kitap, defter veya çanta gibi eşyasını bırakamaz.
[Bırakılan eşyadan okul yönetimi sorumlu tutulamaz.]
Ø Öğrenciler okulun belirlenmiş kılık kıyafet kurallarına uyarlar.
Ø Öğrenciler sınavlarda, ortak sınav kurallarına uyarlar.
Ø Öğrenciler gün boyunca cep telefonlarını kapalı tutarlar.
Ø Öğrenciler değerli eşyalarını (para,cep telefonu..vb.) özenle korur,sınıfta bırakmazlar.
[Kaybolma veya çalınma durumundan okul yönetimi sorumlu tutulamaz.]
Ø Belirlenmiş okul kurallarına ( sınav, sınıf içi davranış, ortak kullanım alanları, kılık-kıyafet, okula devam, yatakhane, izin alma, güvenlik, , servis vb.) uymaları beklenir.
Ø Arkadaşlarına sarkıntılık, hakaret ve iftira etmez veya başkalarını bu gibi davranışlara yönlendirmez.
Ø Öğrencilerin görüşleri ve fikirleri farklılık gösterebilir. Herkes tarafından okulda buna saygı duyulur. Kişileri veya grupları¸dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezheplerine göre ayırmayı, kınamayı, kötülemeyi amaçlayan davranışlarda bulunmaz veya ayırımcılığı körükleyici semboller taşınmaz.
Ø Sosyal medyada okul, öğretmen ve arkadaşları ile ilgili hakaret, olumsuz cümle vb. ifadeler paylaşmaz.
Ø Okul içinde öğrenciler arasında gruplaşmalara, sürtüşmelere, çatışmalara neden olabilecek izinsiz gösteri veya toplantı düzenlemez, siyasi partilere, bu partilere bağlı yan kuruluşlara veya sendikalara ait amblem, rozet, yazı, slogan, bildiri, ilan, broşür ve benzeri propaganda araçlarını dağıtmaz.
Ø Yazılı sınavlarda veya değerlendirmelerde/sınavlarda kopya çekmek, başkasının çabasını kendi eseri olarak göstermektir. Akademik çalıntı da bir tür kopyadır ve kabul edilemez bir davranıştır. Öğrencilerimizden bu bilinçle gereken duyarlılığı göstermeleri beklenir.
Ø Verilen ödevleri ve aldıkları görevleri zamanında, nitelikli bir şekilde yaparak derse katılırlar.
Ø Öğrencilerimizin okul dışında kullanabilecekleri göz önüne alınarak okula cep telefonu getirmelerine izin verilmektedir. Ancak okula cep telefonu getiren öğrenci ders saatleri içerisinde telefonunu kesinlikle kapalı tutmak zorundadır. Aksi takdirde okul idaresi tarafından cep telefonu alınır ve velisine teslim edilir.
Ø Okul saatleri içinde (öğle teneffüsü dâhil) veli izin dilekçesi olmadan okul dışına çıkılamaz, okula yemek getirilmez veya satıcı çağırılmaz.
GENEL KURALLAR (2)
Ø Okulla ilişiği olmayan kişi ya da arkadaş topluluklarını davet etmezler.
Ø Okulda yanıcı, kesici, patlayıcı vb. aletler bulundurmazlar.
Ø Okulda yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ile bu niteliklere sahip CD vb. araçlar bulundurmazlar.
Ø Okul panolarına asılacak her türlü materyal, duyuru, ilan vb. gibi yayınlar okul müdürlüğü tarafından onaylanmış olmalıdır.
Ø Okul tarafından düzenlenmemiş hiçbir etkinliğin Okul Müdürünün izni olmadan okulda reklamı yapılmaz ve biletleri satılmaz.
Ø Öğrencilerimiz okul içinde veya dışında fiziksel ve sözlü şiddet uygulamazlar. Bu davranışı sergileyen öğrenciye disiplin işlemi uygulanır.
Ø Öğrencilerimiz; arkadaşları, öğretmenleri ve okul personeliyle selamlaşır, saygılı davranırlar.
Ø Nöbetçi öğretmenlerin uyarılarını dikkate alırlar.
Ø Koridorda bulunan pano, resim, dolap vb. araç gereçleri korurlar.
Ø Koridorda yavaş yürürler, sınıf kapılarını açıp-kapatırken dikkatli davranırlar.
Ø Okula bisiklet veya motorlu araçla gelmezler.